Színes sali- Évi után szabadon verzió


   Sok szín, egy pici öntet, egy kis só és csak friss, nyers zöldség.. Legjobb kísérő egy finom sült húshoz, sajthoz esetleg tofuhoz. Ez egy Matyi évi ihlette verzió, akinek szuper blogjáról már megemlékeztem és még többször meg is fogok, mert kedvesen szeretős és színes ételei, bármikor elém tudják varázsolni a családot, a mosolyt.. egyszóval, a nyarat! :) Mi most fokhagymás, egyszerű, sült tarjához ettük ezt a salit, amelynek nagy előnye, hogy minden évszakban kaphatóak az alkatrészei.

HOZZÁVALÓK (2 személyre, 1 evésre):
- 1/4 jégsaláta
- 1 nagy sárgarépa
- 1/2 cékla
- 2 marék madár(galamb begy) saláta
- 1 kisebb alma
- 2 szál újhagyma
- 1 evőkanál pisztácia olaj
- 1/2 lime leve
- 1 tk almaecet- zseniális íze van a lime-al együtt
- 1/2 evőkanál méz
- pár tekerés frissen őrölt bors
- esetleg (ebben volt) 1 evőkanál majonéz
- Maldon só vagy fekete só (de jó bármilyen, csak én szeretem az ízét, és azt, hogy ropog)

GYÁRTÁS:
A jégsalit, a céklát, a répát és az almát csíkokra vágom,(julienne vágóval vagy a kis kezemmel) az újhagymát karikázom, de van, hogy negyedekre vágom és utána hosszában csíkozom- úgy szebb. A karikák vidámabbak. :)
Aztán óvatosan összeforgatom az ecettel, a lime levével, a frissen őrölt borssal, egy kicsit sózom és utána megkóstolom. Ehhez képes állítom majd be a végső ízt, ami általában a fent felsorolt kombóval be szokott jönni. A mézet, a majonézt és az olajat összekeverem és úgy csurgatom a salira, hogy minél kevésbé törjenek a levelek. Összeforgatom megint, ha nem eszük rögvest, hűtőben tárolom. A tetejére még szoktam csepegtetni egy kis lime levet.
Például ehhez is jó a parkban: quiche



STORY:
   Ha dobozban viszem magammal a salit, szinte 100%, hogy van mellé valamilyen sült is; akár grill sajt vagy hús. Az öntetet ilyenkor mindig egy kis dobozban mellékelem és csak evéskor keverem össze, úgy a dobozban, ahogy van. Ha erre nincs elehetőség, remek ötlet a "kemény" hozzávalókat alulra tenni, az öntettel megkínálni és felülre mehet a zöldséges rész, egy negyed lime-ot mellé téve. Evés előtt egy kicsit alátúrok a villával, rányomkodom a lime levét és nem kell még kezet mosni sem, ha mondjuk a Kálvin tér közepén szeretnék falni éppen. (ilyen nincs soha, de remek duma- parkokat, Duna partot viszont előszeretettel választok az evéshez)
   Menet közben- állandóan menet közben vagyok- szinte soha nem lehet salit kapni sehol, vagy csak aranyáron; ez viszont nekem annyira dühítő, hogy inkább nem eszem. A falatozók kínálatában van sült krumpli, főtt rizs és savanyúság, kenyér. Viszont, ha a friss rántott csirkecomb filé mellé nem egy vaskos kenyérszeletet, vagy olajban tocsogó krumplit képzelek el, kénytelen vagyok "hozott" anyagból dolgozni...
Én húsevő vagyok, de igyekszem mértéket tartani a bevitt  kalóriák számát illetőleg, mert kábé 15 kg felesleg van rajtam, amit nem növelnék már tovább. (csak ne lenne kekszes Milka a világon), erre tökéletes társ egy friss sali. Sokszor jól esik leülni a szabadban és elfogyasztani az ebédet, békésen, adva magamnak 15-20 prcet egy kis kikapcsolódásra, ilyenkor a színek és az ízek nagyon fontos szerepet játszanak.. nem szeretem szagolni az olajos konyhákat, a plázákban terjengő ember és egyéb szagáradatot evés közben. Nem spórolok, ha a hasamról van szó, de mivel étellel foglalkozom és emiatt látom pontosan mi kerül a tányérokra, dobozokba felháborítónak tartom, a 200 vagy több százalékos haszonkulcsot, ami az ételeken van. Már amelyiket annak lehet nevezni- azokon majdnem biztos akkora árrés van, hogy 3 napi kajámat megveszem belőle. Így marad, és így lett a dobozból enni jó szlogen, ami pontosan lefedi a szabadban -evős, békésen könyvet olvasós vagy netezős életemet is. :) Közben látok, hallok érzékelek és nem vakítanak el a neonok. Sokszor van, hogy csak a köretet viszem salátaként magammal és ha nem találok feltétet, akkor tökéletesen megfelel magában, a zöldségesnél pedig lehet venni narancsot, almát, banánt desszertnek, esetleg avokádót is. (bicska minden tisztességes utazónál van, így nálam is- a pucolás nem akadály)
Az üres doboz könnyű, el lehet mosni később; ha visszateszem a táskámba semmiben nem zavar, így szemetelnem sem kell.
Őszintén merem mondani: tessék egy kicsit spontánnak lenni és kiélvezni a természetet, nem csak a zárt, neonnal megvilágított terekben lehet ebédelni. Nem ciki, és nagyon jó az otthonról hozott. Ha nincs idő reggel húst sütögetni, sajtot grillezni, akkor is lehet venni a büfékben, henteseknél csak egy feltétet elvitelre és azt békésen elmajszolni valahol!
Evőeszközről senki ne feledkezzen meg! ;) Nekem eldobhatós műanyag van, de többször használom azt is- Ikeában vettem, hatalmas zacskó, nem fogy el soha szerintem....
Még valami: a napfényben csillogó, lassan hömpölygő Dunánál mi lehet pompásabb látvány egy békés- legyen az bármilyen rövid- ebédhez? Talán egy Gucci táska egy műanyag babán?
Szánjatok magatokra 15 percet, és merjetek elnézni messzire, amennyire csak lehet...

Ölelés!
V.




#dobozbolennijo #ebéd #feltételesmegálló #ebédszünet #saláta

Megjegyzések

Hype