Grahamlisztes- tönkölyös formakenyér (magokkal, zabpehellyel)


 
   Ez a kenyérke régi nagy kedvencem, sokszor sütöm, ha nincs időm "rendes" kenyérre, vagy kiránduláshoz- most újra előkerült- laktató, mint a tündekenyér a Gyűrűk Urában; 2-3 kis szeletke magában is elég egy fél napszakhoz. Lassan szívódik fel a legtöbb anyag amit tartalmaz, az íze miatt akár önmagában is finom; nem kell attól tartani, hogy a retikülben szétnyomódik a szendvics, annak aki nem tudja megoldani az uzsonna, tízórai szállítását. Esti vagy későbbi program esetén a mákot érdemes kihagyni, ha nincs fogmosási lehetőség. :)

HOZZÁVALÓK EGY KENYÉRKÉHEZ:
- 1 kenyérsütő forma (13x20- de ehhez hasonló méret bármilyen)
- 250-300ml langyos víz
- 1 ek olaj (az olíva, repce vagy kukorica a legjobb)
-  1 tk méz
- 200 g tönkölyliszt vagy graham liszt
- 80 g kenyérliszt, fehér tönköly; illetve a fentiek függvényében helyettesíthető a tönkölyhöz grahammal vagy fordítva
- 70-80 g mag (keverék) (dió, tökmag, mák)*
- 50 g pehely(mix) lehet zabpehely, de én használok rozs, árpa, zab mixet- sokkal finomabb
- 1 nagy tk só
- 1 evőkanál búzakorpa
- Élesztő (friss: fél csomag, szárított 7g)

GYÁRTÁS:
Pofon egyszerű. Ha friss az élesztő akkor a mézzel és a vízzel elkeverem, ha száraz a lisztekhez szórom egy keverőtálba.
Összekeverem az összes száraz alapanyagot- a sót is- és csinálok egy mélyedést a közepébe, abba öntöm a vizet. Keverek rajta kanállal kettő-hármat és öntöm hozzá az olajat. Azzal jól eldolgozom. A nokedlinél valamivel sűrűbb tésztát kell kapnom, már nem folyik, de nem is lehet hajtogatni- terülne magától. A sütőt előmelegítem, a formába sütőpapírt teszek- elhagyható, ha szilikonos a forma- és belekanalazom a masszát. Míg felmelegszik a sütő 180C-ra elég is a kenyérnek, kb 20 perc. Utána fedő alatt sütöm 40-45 percet és még 5 percet fedő nélkül.
Hűlni rácsra teszem, kihűlés után lehet szeletelni; kb 4 napig kutya baja (ha marad). :)


STORY: 
Ez a kenyérke igazi ajándék lehet- szó szerint is akár. Isteni illata van, a magok variálási száma végtelen...
*: tökmag, napraforgó mag, apróra szeletelt mandula, mák, szezámmag, fekete hagymamag, esetleg egy nagy evőkanál korpa is kerülhet bele, akkor több vizet igényel picivel..
+1 ötlet: pirított hagymával zseniális akár tatárbifsztekhez is. 
Mivel az íze jól illik édes és sós feltétekhez is, így ennek a száma is szinte végtelen...
Néhány ötlet a "rétegrendre":
- avokádó, aszaltparadicsom
- avokádó, lazac, lime, kapor, kapribogyó
- joghurt, só, pirított bacon kockák
- vaj, sonka/párizsi, sajt (klasszik)
- feta, avokádó, paradicsom
- mascarpone, sült csirkemell, fügemustár ... etc.

A lehetőségek száma végtelen... Csodaszép papírba csomagolva, ölelős ajándék egy ilyen kenyérke.
Jó sütést mindenkinek! :)
Pacsi!




Megjegyzések

Hype