Vian ihlette- pástétom, nem csak tajtékos napokra


   Amikor az ember olvas, az visszavonhatatlanul fantáziát okoz. Amikor én főzök, érzésre pont olyan, mintha egy regény vagy egy kifestő lapjai elevenednének meg és válnának valósággá táplálék formájában, mintha olvasnám amit megeszek vagy megírnám amit megfőzök- mint most.  :)
Hozzávalók, gyártás és opcionális sztorizás a sorrend:

HOZZÁVALÓK:
- Egy cipó méretű pástétomhoz, kell kb 15-20 dkg máj, esetünkben nyúl- de mindegy.
- füstölt pirospaprika
- só
- körte
- 1 db tojás
- vanília esszencia 1tk
- szarvasgomba, vagy szarvasgomba krém
- olivabogyó
- lilahagyma
- apróra felkockázott bacon
- szeletelt bacon
- borsikafű
- olívaolaj és/vagy vaj
- esetleg konyak, whisky

GYÁRTÁS:
   Szabadon fűszerezhető, de ennél, mivel van a szarvasgombánk és a vanília, hozzá még a karakteres füstölt paprika én nem ajánlom a további túlzott fűszerezést. Ezek az ízek, így vannak harmóniában, az édeskés máj, a vanília, a sós olíva.. Jó így.
A lilahagymát apró kockákra vágom, a májat is apróra darabolom, olívaolajat vagy vajat melegítek, beledobálom ezt a két hozzávalót és összepirítom-párolom. Mikor puha máj, akkor fedőt le és hozzákeverem a füstölt paprikát. Finom, ízes szaftot kapok. Opció: borsikafű is mehet hozzá, ennyi belefér még.
Hagyom kihűlni kicsit, botmixerrel összeturmixolom.
Még melegen hozzákeverem a vaníliát és a szarvasgombát (vagy reszelem, vagy keverem- utóbbi esetben egy jó púpos teáskanálnyit; ha reszelem, mintha borsoznám- mértékkel).
Amíg ez készül a baconkockákat szépen saját zsírjukon megolvasztom. Mikor kisültek, a masszához keverem.
Kihülés után hozzákeverek 1 egész tojást, egy felkockázott körtét és olívabogyót pár szemet, szintén felkockázva.
A sütőforma aljába kanalazok egy kis bacon zsírt, ráfektetem keresztbe a bacon csíkokat, de úgy, hogy mindegyik kilógjon az edényből körben. A közepére kanalazom a masszámat. Minden oldalról szépen betakargatom, így szépen felveszi az edény alakját.
A tetején esetleg még extra szeleteket fektetek keresztbe, bizti ami bizti és mert szeretem.
A tetejét meglocsolom a maradék bacon zsírral, és lefedve 180C-on sütöm, amíg készre nem pirul a teteje. Akkor még 5 percet adok neki fedő nélkül.
Kihűlés után gyönyörűen szeletelhető. Ha főételként burkolná bárki, akkor langyosan azért már lehet szeletelni, valami krémesebb köretet ajánlok mellé.
Részemről bagelben, camembert-el, rukkolával és friss almával tökéletes uzsonnaként szerettem. :)
Pirítóssal, borral és dióval is el tudom képzelni, nemesebb sajtok társaságában.
* ha valaki konyakosan szeretné- mert miért ne, ha már vaníliás, én a májhoz sütés vége előtt picivel rakom bele, így a tömény alkohol távozik, de az aroma megmarad.



STORY: 
   Ha szerénytelen akarok lenni, részemről olyan az egész alkotói folyamat- főleg, mikor másoknak főzök- mint amikor a buddhista szerzetesek mandalákat készítenek homokból, majd annak elkészültével, megsemmisítik azt...
Csak én edényekkel, fűszerekkel és illatokkal alkotok.. Kiolvasom a fűszereket és a fantáziám színezi a lapokat, amikből kézzel- de főleg pocakkal fogható ételek lesznek.
Természetesen nem gondolom úgy, hogy valamiféle, guru, vagy mester lennék,- de aki ismer, és ismeri a főzési, fűszerezési szokásaimat (és olvasta a címben emlegetett művet), tudja mi köze Vian Tajtékos napok c. könyvének a pástétomhoz és ennek szorosan hozzám.
Egy kedves Fb-os Csopitársam hívta fel a figyelmemet egy másik ételnél, hogy akár mandala- bunda is lehetne a mandula bunda, nálam az is beleférne. 😊
Hát, azt hiszem, ennél kedvesebb kritikát még nem sikerült bezsebelnem, ha félre olvasás, ha nem.
Véletlenek nincsenek, éppen a minap ragasztottam meg a könyvecskémet, annyira szerettem, sokat volt velem a hátizsákomban, most szépen meggyógyítottam és felkerült méltó helyére a polca és bár nem gasztro regény, de a gasztro-inspirációs polcra. Sok minden eszembe jutott róla, többek között ez a pástétom is. Talán egyszer megírom azt is. ;)












Megjegyzések

Hype