Sós chia "főzelék", vagy inkább meleg saláta? :)





A chia mag alternatív felhasználása ;) Amikor unod az édeset, ennél valami krémeset, ami nem főzelék és nem püré, de jólesik belapátolni kajakóma nélkül. Nagy előnye, hogy ezt nem kell hosszú órákig állni hagyni- viszont a "bevitelnél" érdemes számításba venni, hogy a chia megdagad. :)

HOZZÁVALÓK:
- brokkoli
- friss/fagyasztott áfonya
- gránátalma mag
- petrezselyem
- kaliforniai paprika
- mandula
- Maldon só
- kókusztej vagy szójatej vagy mandulatej, de aki utálja a "speckó" hozzávalókat, alaplevet vagy vizet is használhat nyugodtan.
- esetleg kacsamell, csirkemell vagy bármilyen szimpi hús feltétnek
(többi tipp a storyban)

GYÁRTÁS:
Picit érdemes meglangyosítani-melegíteni a folyadékot, gyorsabban "hat", hamarabb megszívja magát a chia, így is egy sokkal kevésbé lágyabb anyagot kapunk, mint a pudingnál mgszokott, ami jó pár órát áll. Erre adalékmentes kókusztej került. Egy adag chia magra - 80g/fő bőven elég- öntök annyi folyadékot, hogy jól ellepje. Hagyom állni, ha beszívta és szükséges, pótlom a folyadékot. A többi hozzávaló +kb 300g/fő; tehát egy adag kaja olyan 400+g. Elég emberes adag.
Miután állt a cucc, picit sóztam, belekevertem az aprított petrezselymet. A sós-citromos vízben párolt brokkoliból is pár darabot. A többi hozzávalót szépen elrendeztem a tetején és mikor eljött az ideje egy kanállal be lehetett lapátolni. A chia így sós, az áfonya fanyar, a brokkoli citromos, a gránátalma édeskés, a mandula roppanós. Így szuper ahogy van. Elkészíteni 10 perc.+ előtte állni hagyni 20 perc bőven elég. A reggeli zuhanyzás alatt/mellett is megvan akár. Abba lehet pakolni, amiben elviszem magammal.
Amikor húst is készítek hozzá, vagy időben belekalkulálom, vagy előző nap megcsinálom;ezt természetesen a chiával és a többi hozzávalóval is meg lehet tenni, akkor előző este mindent elkészítek és reggel csak a dobozt kapom fel. :)




STORY:
Illik elég sok most divatos diétához, táplálkozási módszerhez is; de nekem nem ezért jött be. Főleg a variálhatósága tetszik, hiszen a sós alaphoz, szinte bármit kínálhatok, a fenti hozzávalóktól kezdve, a balzsamos céklán át a sült, mézes- kakukkfüves répáig; édes paszternákkal, sós hallal, fanyar C vitamin- dús gyümölcsökkel is isteni. A só elhagyásával egy teljesen semleges, laktató alapot kapok, amit tetszés szerint fel lehet használni. Nekem leginkább a joghurtos és a mandulatejes változat jön be.
Munkahelyi ebédnek is kitűnő, ha nincs idő melegítgetni vagy "kinéznek" a kollégák "szagos" kajákkal, ez tökéletes megoldás. Sült húsokhoz is passzol, a fenti képen egy átsült, narancsos kacsamell lett a koronája.
Ilyenkor megbolondítva egy kis gyümölcslével amit a joghurthoz adok, remek tavaszi ebéd lesz a frissekkel; akár egy parkban elfogyasztva, dobozból. Közben madarakat hallgatni és egy jó könyvből olvasni, hát megfizethetetlen élmény! Egyik kedvencem, a Szent István park padjain- ahol még kézmosási lehetőség is van- csodás ebédszüneteket lehet így beiktatni. Szívből ajánlom mindenkinek!

Jó főzést és jó ízeket, hangokat, illatokat!
V.


#chia #mandula #áfonya #brokkoli #vega #vegetáriánus #mandulatej #dobozbólennijó #ebédszünet

Megjegyzések

Hype