Chia "puding"- joghurttal, natúr őszibaracklével, meggyel és mangóval


   Kendőzetlen rajongásom az édesség(ek) iránt tavasszal enyhülni látszik; de ez nem azt jelenti, hogy ne vágyódnék valami "frissen édesre", ami már nem a téli burkoljunk be minél több pálmazsíros táblás csokit- kategória.
Így látszatra nincs is akadálya, hogy betermeljek némi színt abból, ami van kéznél. A chia elkészítése elképesztően sokrétű, sokszínű lehet; nálam a sós változat is játszik- lesz recept ahhoz is. A fenti verzió az alábbiak szerint gyártódott:

HOZZÁVALÓK (2 igazán hatalmas adaghoz):
- 50g chia mag szárazon
- 1 nagy pohár görögjoghurt fele (200g)
- 1 érett mangó fele
- 20dkg kimagozott meggy (saját volt a fagyóban)
- 6 evőkanál nádcukor
- 1 dl natúr őszibaracklé
- fél narancs leve (a másik fele megy a meggyhez)
- rózsaszirom (opcionális), nagyon jó ízt ad
- 3 evőkanál reszelt kókusz
- 1 evőkanál dzsemfix

GYÁRTÁS:
A chiát jó előre beáztatom. alap esetben kókusztejben szokás, de nekem már a fülemen jön ki ez a változat. Anno azért csináltam a sós verziót is, mert minden porcikám zsigerből küzd a sztereotipizálás és megszokás ellen- nem azonos a hagyományok ápolásával és tiszteletével- no ennyit a sztorizásról, jöjjön a gyártás.
Tehát a chiát beáztatom az őszibaracklébe, rányomom a fél narancs levét, és összekeverem a joghurttal, Adok hozzá 2 kanál kókuszreszeléket és 2 kanál nádcukrot, ami lehet éppen gesztenyeméz is akár- ha van, de a mézzel óvatosabban az édessége miatt. Az edénykét letakarom és a hűtőben vagy hűvös helyen hagyom, hogy a chia megszívja magát, és kábé sokszorosára dagadjon. ha kora délután kell, érdemes előző este megcsinálni, esetleg reggel ezzel kezdeni, a legjobb akkor, ha áll legalább 6 órát. Mi ettük már szinte azonnal is, csak akkor nem szívják meg magukat a kis magocskák eléggé.
Közben elkészítem a meggy dzsemet- de simán lehet "dzsemesítés" nélkül is, csak nádcukorral vagy mézzel összeforgatni a meggyeket.
Szóval a dzsemhez: 4 evőkanál nádcukrot és a meggyeket elkezdem melegíteni egy lábosban. Ha felforrt, adok hozzá dzsemfixet (a meggy enged levet, amennyi kell), és a másik fél narancs levét. Miután lezártam és már csak forrón gőzölög, hozzászórom a rózsaszirmokat, így kioldódik az aroma és az illat...
A mangóval és a maradék kókusszal semmi dolgunk nincs.
Tálaláskor megpucolom a mangót, csíkokra vágom és rétegezem a pudingot:
alulra puding, mangó, puding, meggydzsem, pici puding dísznek, mangó dísznek és kókuszreszelék dísznek. Lásd a képen. :)

STORY:
Hatalmas adagok lesznek. (igazából kulturált helyeken ez inkább 3-4 adag desszert lett volna, de mi vacsi helyett /is/ ettük..- kifogásnak jó, nem? :) )
A chiából maradt még 2 evőkanál, a meggyből is maradt egy másik sütihez. Joghurtos banános fagyi lesz, cukor nélkül a meggyel a tetején. Ez a terv. :)
Naplementében gyönyörködve, egy átdolgozott tavaszi nap után, azt hiszem ez egyik legjobb dolog, ami az ember lelkével történhet..hiszen a szívhez is egy tál ételen át vezet az út.. :)

Boldogságot, napot és szeretetet mindenkinek!
V.



#chia #meggy #joghurt #kókusz #őszibarack #otthon #tavasz #rózsaszirom











































Megjegyzések

Hype